Finska Sällskapet för Markvetenskap främjar markvetenskapen och dess tillämpning i Finland, fungerar som ett forum för att skapa bättre kontakter mellan markforskare, intressenter och allmänheten, samt främja spridning och uppskattning av allmänna och finska forskningsresultat inom markvetenskap.
Sällskapet är anslutet till European Confederation of Soil Science Societies (ECSSS) och International Union of Soil Sciences (IUSS).
Historia
Finska Sällskapet för Markvetenskap grundades 1971 i Finland, och har sedan starten deltagit aktivt i internationella nätverk och är för närvarande anslutet till IUSS och ECSSS samt deltar i ett nationellt SoilHub-projekt inom ramen för det europeiska gemensamma programmet. Finska Sällskapet för Markvetenskap främjar global och nationell forskning inom markvetenskap genom att organisera vetenskapliga och offentliga seminarier, fältexkursioner och möten i fri form. Internationella aktiviteter inkluderar stöd för resor till ECSSS- och IUSS-möten.
Under de senaste 50 åren har sällskapets medlemsantal stabiliserats på ca. 100 till 200 medlemmar, vilket utgör en betydande del av Finlands markforskare. Förutom traditionella markvetenskaper som markfysik och markkemi, samlar Finska Sällskapet för Markvetenskap också forskare från geo- och biovetenskaper som geokemi, geofysik, glacialgeologi, växtekologi, mikrobiologi och molekylärbiologi. Dessutom täcker medlemmarnas expertis alla marksystem i landet, från skogar, torvmarker och jordbruksmark till arktiska jordar och sura sulfatjordar.
Sällskapets främsta aktivitet är att organisera Maaperätieteiden päivät, ett tvådagars vetenskapligt seminarium som anordnas vartannat år. Förutom markforskare samlar seminariet markexperter från industrin, icke-statliga organisationer, beslutsfattare och studenter.